Selecteer een pagina

AGILE IN DE PRAKTIJK

Het is een open deur om te zeggen dat de term ‘agile’ meer en meer opduikt. Hele organisaties transformeren van een traditionele hiërarchische aanpak naar zelfsturende teams. Organisaties die de urgentie voelen dat zij moeten veranderen. De wereld om ons heen verandert immers ook. Klanten eisen veel. En blijven daarbij koning. Startups rijzen ook nog eens de pan uit. Nog zo’n veel gehoorde term. Kortom. We moeten ons snel kunnen aanpassen. We moeten veranderen! 

3-horizons

        horizon 1, 2, 3

Dus gaan we op zoek naar vernieuwing. We besteden ons budget aan innovatie. Het ontwikkelen van nieuwe proposities. In de horizon 2, of misschien wel 3 variant. Daarnaast willen we onze huidige business behouden. We willen niet dat klanten weglopen. Dus een belangrijk deel van het budget blijven we daar aan uitgeven. Onze eigen medewerkers spelen in deze transitie een belangrijke rol. Dus investeren we logischerwijs ook in onze mensen. We ontwikkelen de mensen waar we in geloven. En als het nodig is, nemen we afscheid van de mensen die niet meer passen. We halen nieuwe mensen en expertises naar binnen die een nieuwe bijdrage aan onze organisatie kunnen bieden.

De wens en noodzaak om te innoveren, de buitenwereld die steeds sneller gaat en meer verwacht, de nieuwe samenstelling van mensen binnen de organisatie: dat alles bij elkaar -en meer- vraagt om een nieuwe manier van werken.

En dan kom je al snel uit bij agile werken. Want met agile ben je flexibel. Je reageert snel op die veranderende klantbehoeften. Mede door het formeren van multidisciplinaire teams met eigen mandaat. Zij creëren een eigen doel, een purpose. Voor de klant relevant. De 1-op-1 meetings met stakeholders worden overbodig. Daar komt een review voor in de plaats. We elimineren onze waste. Met een beetje Lean Startup erbij ben je ook nog in staat sneller te innoveren. Nog beter te snappen wat de klant écht wil. Nieuwe rollen worden geïntroduceerd. Die van SCRUM master, Agile coach, of Agile mentor. Die van Product Owner ook. We gaan werken in sprints. Starten met het maken van een sprintplanning. Doen elke dag een standup met elkaar. Eindigen de sprint met een retro.

Heel leuk al die termen. Maar hoe werkt agile in de praktijk? Zijn organisaties, teams, individuen in staat om van de een op de andere dag ‘agile’ te gaan werken? Waar lopen zij tegenaan als ze eenmaal begonnen zijn? Hoe is het om in meerdere teams te werken? Want niet elke organisatie lukt het om experts dedicated in één team te zetten. Hoe ga je om met moetjes/spoedjes? Want ook al heb je als team besloten welk werk je gaat oppakken de komende sprint, er komen altijd spoedjes tussendoor. En hoe je ga om met stakeholders die (nog) niet agile werken? Die hebben wellicht andere verwachtingen, een andere ritmiek. Hoe maken we als ons werk inzichtelijk? Want we doen veel meer dan dat op het scrum bord staat. En op welke manier betrekken we management bij agile werken? Vaak wordt vergeten dat zij ook moeten leren in hun nieuwe rol.

De komende tijd ga ik jullie meenemen in mijn blog ‘agile in de praktijk’. Ik neem jullie mee in mijn ervaringen als Strategiemaker/Agile coach/Agile mentor. Dat gecombineerd met de ervaringen van mijn collega’s en natuurlijk die van de organisaties, teams en individuen die wij begeleiden in hun agile transformatie. Die van non-it overigens. Want dat agile werkt binnen IT weten we. Maar hoe zit dat voor Marketing, Operations en Business? Hoe werkt agile in de praktijk als je niet stukjes software of functionaliteiten oplevert, maar vooral campagnes wil lanceren?

to-doÉén ding is in elk geval zeker. Agile is veel meer dan puur alleen een methode. Het gaat om het snappen van de methode. Weten waarom je de dingen doet. Waarom het belangrijk is om continu te willen verbeteren als team. Waarom stuurgroepen opgeheven worden en daar een review met stakeholders voor in de plaats komt. Waarom teams een eigen mandaat krijgen. En dat snappen van agile. Je leert het pas in de praktijk.

In mijn volgende -en eigenlijk dan eerste echte- blog meer over de switch van hiërarchische aansturing naar zelfsturende teams. En vooral hoe je daar als management & team beide mee om kan gaan.

Kortom; stay tuned!

Carlien van Putten 

Wil je op de hoogte blijven van mijn ervaringen als Agile coach bij Strategiemakers? Schrijf je dan hier in: 

Hou mij op de hoogte

Share This