Selecteer een pagina

START-UP INCUBATORS

DE LOCATIE VAN INCUBATORS IS ENORM BELANGRIJK

Incubators en accelerators assisteren start-ups tijdens de ontwikkeling van hun bedrijf. Zij bieden start-ups een prettige werkomgeving, ruimte, faciliteiten en services aan. Daarnaast brengen zij start-ups ook in contact met groot netwerk van experts en potentiële investeerders. De plekken om met een start-up te starten zijn enorm populair en schieten als paddestoelen uit de grond. Incubators zijn daarom gebaat bij een onderscheidende locatie, die creativiteit en innovatie ondersteunt.

Juist de locatie, inclusief het gebruik van kleuren, licht of gadgets kan een teamproces maken of breken. Om te zien hoe dit in de praktijk werkt, zij we bij een viertal incubators langsgegaan. Een kijkje in de keuken bij Rockstart Spaces, The StartupOrgy, YES!Delft en Erasmus Centre of Entrepreneurship.

INCUBATOR 1: ROCKSTART

Rockstart Spaces staat bekend als de broedplaats voor snel groeiende tech start-ups: zo zijn onder andere Peerby, 3D Hubs en Deskbookers bij Rockstart te vinden. De energie van een start-up community als deze voel je direct als je het gebouw binnenkomt en ook in de inrichting zie je dat terug. rockstart2Een mooie locatie in Amsterdam heeft het ook: gelegen in het centrum, verspreid over 4 monumentale panden op de Herengracht. Rockstart huisvest hier zo’n 60 start-ups.
Kleine teams delen veelal een ruimte met andere start-ups, terwijl de grotere start-ups vaak kiezen voor een eigen kantoor binnen het gebouw.

De start-ups ontmoeten elkaar regelmatig in de foyer waar de lunch wordt geserveerd en de koffiemachine zich bevindt, en waar ze elkaar daarnaast graag uitdagen voor een potje pingpong of tafelvoetbal tussendoor.

Start-ups kunnen bij Rockstart Spaces gebruik maken van de Ballroom: een grote, monumentale zaal in het gebouw die stamt uit de 17e eeuw, waar meer dan 225 start-up-gerelateerde evenementen en workshops per jaar worden georganiseerd.

rockstart1Er zijn bij Rockstart Spaces 5 meeting rooms die de start-ups kunnen reserveren, en het pand beschikt daarnaast over een aantal nieuwe ’telefoonhokken’ voor skypen en bellen.

Klik hier voor meer informatie over Rockstart.

INCUBATOR 2: THE STARTUP ORGY

incubatorThe Startup Orgy (TSO) is een van de meest recente incubators en heeft haar deuren geopend aan het Muntplein in Amsterdam. Hoewel de ruimte heel anders is dan hun eerste locatie (loft op Kloveniersburgwal), is de inrichting zo veel mogelijk in dezelfde stijl. Zo zijn de kantoorruimtes voor start-ups bijvoorbeeld door glazen wanden gescheiden, wat voor een open sfeer zorgt.

Naast de kantoorruimtes en een ruime keuken, biedt TSO ook flexplekken en twee meeting rooms. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van een informele hoek met banken en dit gedeelte kan ook voor presentaties worden gebruikt. Tenslotte heeft TSO nog de Vault Room gecreëerd: een meer afgezonderde meeting room in de stijl van een ruimte met bankkluisjes, voor formelere besprekingen. incubatorsDe inrichting van deze Vault Room is ook een link naar de oude bestemming van de locatie: bankkantoor. De link met de bank is er nog steeds: medewerkers van ABN AMRO Innovation Centre hebben toegang tot de ruimte en kunnen zo makkelijk in contact komen met ondernemers.

Om het gebrek aan licht in de ruimte wat te compenseren, zijn LED armaturen opgehangen, die ook van kleur kunnen veranderen voor bijvoorbeeld evenementen of voor het creëren van een bepaalde sfeer.

Klik hier voor meer informatie over The Startup Orgy.

INCUBATOR 3: YES!DELFT

incubatorsDe grote hal waarover YES!Delft beschikt, was oorspronkelijk bedoeld als magazijn. Nu is er een plein in het midden, waar ondernemers elkaar tegenkomen, en waar ruimtes zijn om te werken of (informeel) te overleggen, en zijn er aparte gebouwen in de hal gezet waarin zich kantoorruimtes en werkplaatsen bevinden: een echte ontmoetingsplek voor start-ups, investeerders, innovatieve corporates, enz.

In deze hal bevindt zich ook het ‘greenhouse’: nieuwe ondernemers krijgen bij YesDelft hun trainingen en cursussen in deze kas. Hier kunnen de start-ups (‘jonge plantjes’) zich ontwikkelen, en als ze groot genoeg zijn, mogen ze uit de kas en kunnen ze een kantoorruimte krijgen. Deze jonge ondernemingen krijgen kantoorruimtes in de gebouwen in de grote hal. Meer volwassen bedrijven kunnen een rustigere kantoorruimte huren.

Oincubatorsm de bedrijven te stimuleren met elkaar te praten en samen te werken, en niet alleen in hun kantoor te blijven, is ervoor gekozen om in het hele gebouw maar twee coffeecorners in te richten, met goede koffie. Verder biedt YES!Delft wel de mogelijkheid om meeting rooms of het auditorium te huren, en zijn er verspreid over het gebouw (informele) plaatsen voor besprekingen.

Klik hier voor meer informatie over YES!Delft.

INCUBATOR 4: ERASMUS CENTRE FOR ENTREPRENEURSHIP

Op de 10e en 11e verdieping van de Rotterdam Science Tower bevindt zich het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), wat een campus en kantoorruimtes biedt aan start-ups en interne innovatie teams van bestaande organisaties. ECE ondersteunt hen met haar eigen netwerk van alumni, wetenschappers & investeerders en ze bieden hen een Get Started programma (3 maanden) aan om tot een gevalideerd business model te komen.

incubatorsDe visie van ECE is dat alle ondernemers elkaar moeten (kunnen) spreken, om elkaar zo te helpen en een echt ‘ondernemerscentrum’ te creëren. Om die reden hebben alle kantoren en flexplekken glazen wanden naar de gang toe, waardoor een open ruimte ontstaat, waar mensen betrokken zijn en snel contact leggen: je ziet zo vanuit je kantoor wat er gebeurt en kunt zelf kiezen of je aan een evenement mee wilt doen, ergens bij wilt zijn of wilt netwerken.

incubatorsDe nette inrichting draagt ook bij aan de open sfeer. Naast ‘normale’ overlegkamers zijn er verder niches met bankjes en tafels voor meer informele besprekingen. Ook is er de ‘schommelkamer’, een speciale meeting room met schommels als stoelen, die mooi tussen informeel en formeel lijkt te zitten.

ECE biedt verder een kleine en grote ruimte voor presentaties of bijeenkomsten, die net als de kantoren en meeste overlegruimtes beschikken over een schitterend uitzicht over Rotterdam en de Rotterdamse haven. Ook beschikt het ECE over een tafeltennistafel, een glijbaan (en trap) van de 11e naar de 10e verdieping, zithoeken, een ruime kantine/bar en opent het binnenkort een kleine fitnessruimte (mét douche) voor mensen die een avond doorwerken.

Klik hier voor meer informatie over ECE.

VERSCHILLENDE VISIES OP WAT EEN STARTUP NODIG HEEFT

Het is duidelijk dat elk van de incubators een eigen visie heeft op hoe een start-up het beste kan werken en wat daarvoor nodig is. Waar de een vooral focust op open kantoren en transparantie, richt de ander zich meer op een plaats tussen andere start-ups in dezelfde sector. Sommige van de bezochte partijen hebben bijvoorbeeld ook geen accelerator programma, maar bieden meer een inspirerende ruimte vol met geestverwanten: een ondernemerscentrum, ondersteund door een netwerk.

De bezoeken aan de incubators hebben ons nog meer geïnspireerd voor het realiseren van de Strategiefabriek. Dit wordt een vernieuwende werkomgeving voor strategie- en innovatieteams van bestaande bedrijven en corporates. In de Strategiefabriek kunnen bedrijven met hun teams momentum voor vernieuwing creëren.

Share This